Naam van de route:
Needseberg en Achterveld (neeach.gpx)

Lengte van de route: ± 37 km

Start: vanaf 't Scharvelt rechtsaf

Informatieblad:
.pdf

Kaart: .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze route loopt door twee mooie natuurgebieden. De fietsroute begint bij natuurkampeerterrein ’t Scharvelt.

De Needse Berg is natuurhistorisch zeer de moeite waard. Het tweede unieke natuurgebied is het Needse Achterveld met natte heidevelden en vele soorten planten en bomen.

Op weg naar deze twee prachtige gebieden passeren wij na ongeveer
3,5 km voor de eerste keer het riviertje de Berkel. Vlakbij vindt u de Hambroek-plas, een 14 ha groot recreatiegebied met zwem-, surf-, kano-, zon- en vismogelijkheden. Verder fietst u een eindje langs de Bolksbeek. Dit is een aftakking van de Berkel en dient om overtollig water van deze rivier af te voeren naar het verderop liggende Twentekanaal.

Na ongeveer vier kilometer fietst u het natuurgebied De Needse Berg in. Het is een natuurgebied met een rijke flora en fauna. Dan fietst u door het natuurgebiedje Olthaar en drie kilometer verderop komt u in het Achterveld. Verderop komt u op de Vischemorsdijk en daar starten wandelingen over dit mooie gebied met de laatste natte heidevelden van Nederland en de daarbij behorende unieke flora en fauna. Vanaf dit punt fietst u ongeveer 15 km door het prachtige afwisselende Achterhoekse landschap naar het dorpje Neede.

U kunt even linksaf en dan een bezoekje brengen aan restaurant “De Olde Mölle”. Vanaf dit punt heeft u uitzicht op de 35 meter hoge Needse Berg.
Via het dorpje Neede fietst u terug naar ‘t Scharvelt