Naam van de route:
Haaksbergerveen.gpx

Lengte van de route: ± 42 km

Start: vanaf 't Scharvelt rechtsaf

Informatieblad:
.pdf

Kaart: .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De route begint bij de “uutblaostoafel” op ’t Scharvelt. De route leidt u naar het prachtige natuurgebied Haaksbergerveen.

Na ongeveer 4 km vanaf het startpunt fietst u over een oude spoorbaan. Het spoor is al tijden geleden verdwenen. Van het tracé heeft men een fraai fietspad gemaakt, iets dat wel vaker voorkomt in de Achterhoek.

Vervolgens fietst u Het Lankheet in. Dit is een landgoed met bos, landbouw-gronden, heide en water, kortom een mooi natuurgebied.

Staat er ongeveer 16 km op de teller, dan komt u bij de Oosterdorper Water-molen. Hier vindt u ook een restaurant. Ongeveer 5 km verderop ligt het Haaksbergerveen, het doel van onze fietstocht. Het Haaksbergerveen is een hoogveenachtig natuurgebied van circa 500 hectare in het grensgebied van de Nederlandse provincie Overijssel en Duitsland. Het Haaksbergerveen maakt deel uit van de restanten van een uitgestrekt hoogveengebied in de grensstreek tussen Duitsland en Nederland.

Dan verlaat u het Haaksbergerveen weer en na ongeveer 9 km, waarvan een deel weer door natuurgebied Het Lankheet, bereikt u de nog in werking zijnde Mallumse Watermolen, vlak bij de Berkel. Bij de molen ligt het sfeervolle restaurant Het Muldershuis. Daarna fietst u nog ongeveer 10 km terug naar camping ’t Scharvelt.