Naam van de route:
Erve Kots Lievelde en Vragenderveen.gpx

Lengte van de route: ± 46 km

Start: vanaf 't Scharvelt linksaf

Informatieblad:
.pdf

Kaart: .pdf

 

 

 

 

 

 

 

Vanaf ’t Scharvelt fietst u eerst door een afwisselend landschap van akkers, weilanden, stukjes bos en boerderijen naar het dorpje Beltrum, bekend van het PigPopfestival dat hier elk jaar in mei plaatsvindt. (www.pigpop.nl)

Op het dorpsplein van dit dorpje vindt u de witte olifant, een oude stoom-machine. Verder vindt u hier een supermarkt en horeca. Vijf kilometer vanaf de start komt u langs klompen- fabriek Nijhuis, waar je klompen en andere souvenirs kunt kopen. U passeert het riviertje de Slinge.

Daarna kunt u eventueel even van de route af om een bezoekje te brengen aan Ruurlo.(2,5 km) Drie kilometer ten zuiden van de Slinge vindt u Erve Kots, openluchtmuseum, herberg en brouwhoes met een rijke historie.

Via het kerkdorp Lievelde rijdt u naar het dorp Vragender waar u Korenmolen
De Vier Winden tegenkomt. Dan fietst u ongeveer vijf kilometer door een prachtig natuurgebied, bestaande uit het Korenburgerveen, het Meddoseveen
en het Vragenderveen links van de weg (grotendeels alleen toegankelijk met een gids, zie info) Het gebied heeft een unieke flora en fauna.

Ongeveer zeven kilometer verderop ligt het natuur- en recreatiegebied De Leem- putten, overgebleven van de veenafgravingen.