Naam van de route:
Kastelenfietsroute diepenheim.gpx

Lengte van de route: ± 55 km

Start: vanaf 't Scharvelt rechtsaf

Informatieblad:
.pdf

Kaart: .pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

De zes kastelenroute begint op natuurkampeerterrein
’t Scharvelt.

Na ongeveer 3 km vanaf de camping passeert u voor de eerste keer het riviertje de Berkel. Drie kilometer verder fietst u over het Rotmansdiekske naar het esdorpje Geesteren, een dorpje dat al in het jaar 988 ontstond. De hervormde kerk van Geesteren is uniek in zijn soort.

Het is een van de weinige kerken met een zadeldak, waarbij er ook een trapgevel is. Ook heeft de kerk in plaats van twee windhanen een hen en een haan op de toren staan. Volgens overlevering zijn er hiervan slechts twee in Europa.

Via het dorpje Gelselaar fietst u naar Diepenheim. Uiteraard kunt u hier even van de route af om een bezoek te brengen aan het centrum van dit stadje. De fietsroute loopt verder langs een aantal buitenhuizen, kastelen, landgoederen die rond Diepenheim liggen. Zo komt u in volgorde o.a. langs Kasteel Nijenhuis , Havezate Weldam, Kasteel Warmelo, landgoed Westerfier en Huize Diepenheim. Informatie over deze bezienswaardigheden langs de route vindt u op het infoblad. Verder hebben de meeste van deze kastelen e.d. websites waar uitgebreide informatie te vinden is.

Tussen kasteel Weldam en kasteel Warmelo komt u langs Watermolen De Haller met restaurant. Deze molen, die al vroeg in de Middeleeuwen werd genoemd, wordt aangedreven door het water van de Diepenheimse beek.